header banner
Default

Vitality Buterin Kimdir?


Vitalik Buterin Kimdir? Hayatı, Eğitimi, Kariyeri, Serveti ve Ethereum hakkında bilinmesi gerekenler...

Vitalik Buterin 31 Ocak 1994’te doğdu. Ethereum'un kurucularından biri olarak bilinen Rusya doğumlu Kanadalı bir programcı ve yazardır. 

Hayatı

Vitalik Buterin, Rusya'nın Kolomna kentinde bir bilgisayar bilimcisi olan Dmitry Buterin'in ve Natalia Ameline'nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi daha iyi iş fırsatları aramak için Kanada'ya göç ettiğinde altı yaşına kadar Rusya’da yaşadı. 

Eğitimi

Buterin, Kanada'da ilkokulun üçüncü sınıfındayken üstün zekalı çocuklar için bir sınıfa yerleştirildi ve Matematik, Programlama ve Ekonomi alanlarına ilgi duydu. Daha sonra Toronto'daki özel bir lise olan Abelard School'a gitti. Buterin, Bitcoin'i ilk kez 17 yaşındayken babasından duydu.

Liseden sonra Vitalik Buterin Waterloo Üniversitesi'ne girdi. Burada ileri düzey kurslar aldı ve kayıt dışı mesajlaşmayı yaratan ve Tor projesi'nin eski yönetim kurulu başkanı olan kriptograf Ian Goldberg'in araştırma asistanı olarak çalıştı. 2012 yılında uluslararası bilişim olimpiyatları'nda bronz madalya kazandı.

2013 yılında, kod konusundaki coşkusunu paylaşan diğer ülkelerdeki geliştiricileri ziyaret etti. Aynı yıl daha sonra Toronto'ya döndü ve Ethereum'u tanıtan White paper’ı yayınladı. Girişim kapitalisti Peter Thiel tarafından oluşturulan bir burs olan Thiel bursundan 100.000 dolarlık bir hibe aldığı 2014 yılında üniversiteyi bıraktı ve Ethereum üzerinde tam zamanlı olarak çalışmaya başladı.

30 Kasım 2018'de Vitalik Buterin, Dies Academicus vesilesiyle Basel Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nden Fahri Doktora unvanını aldı.

Kariyeri

2011 yılında Buterin, Bitcoin kazanmak için bir Bitcoin forumunda bir kişiyle tanıştıktan sonra Bitcoin Weekly adlı bir site için yazı yazmaya başladı. Sahibi, kendisi için bir makale yazacak herkese beş Bitcoin (o zamanlar yaklaşık 3.50 dolar) teklif ediyordu. Buterin, düşük geliri nedeniyle kısa bir süre sonra web sitesi kapanana kadar site için haber yazdı. Eylül 2011'de Mihai Alisie, Vitalik Buterin'in ilk kurucu ortak olarak kabul edeceği ve önde gelen bir yazar olmasına katkıda bulunacağı Bitcoin Magazine adlı yeni bir basılı yayın başlatma konusunda Buterin'e ulaştı.

2012 yılında Bitcoin Magazine basım yayına geçti ve kripto para birimlerine adanmış ilk ciddi yayın olarak tarihe geçti. Buterin, Bitcoin Magazine için çalışırken Ripple'da bir iş için Jed McCaleb'e ulaştı ve isteği kabul edildi. Ancak Ripple, Buterin için vize alamayınca şirkette çalışmaya başlayamadı.

Bundan 1 yıl sonra Vitalik Buterin, Ethereum'u ilk olarak Kasım 2013'te bir teknik incelemede tanıttı. Ethereum 2014 yılında Vitalik Buterin, Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joseph Lubin tarafından piyasaya sürüldü. 2014'ün başlarında Ethereum’a olan ilgi arttı. Şu anda Ethereum piyasa değeri ile dünyanın ikinci en büyük kripto para birimidir.

Serveti

Vitalik Buterin kripto paraların ilk günlerinden beri Bitcoin ile ilgilenen bir kişidir. Bugün servetinin 1 milyar dolardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Ethereum

Ethereum, akıllı sözleşme işlevine sahip, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir blok zinciridir. Ethereum, Ether veya ETH platformun yerel kripto para birimidir. Kripto para birimleri arasında Ethereum piyasa değeri açısından sadece Bitcoin'in gerisindedir.

Ethereum, 2013 yılında programcı Vitalik Buterin tarafından tasarlandı. Ethereum'un ek Kurucuları arasında Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joseph Lubin yer alıyor. 2014 yılında kitle fonlaması geliştirme çalışmaları başladı; 30 Temmuz 2015'te yayına girdi. Ethereum, herkesin etkileşimde bulunabileceği kalıcı ve değişmez merkezi olmayan uygulamaları ağda dağıtmasına izin verir. Merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları, kripto para kullanıcılarının varlıkları karşılığında borç almasına veya faiz karşılığında para ödünç vermesine izin vermek gibi aracı kurumlar, borsalar veya bankalar gibi tipik finansal aracılara ihtiyaç duymadan çok çeşitli finansal hizmetler sunar.

Ethereum ayrıca kullanıcıların çeşitli kurumlar tarafından tanınan, ilişkili bir varlığın veya ayrıcalığın sahipliğini temsil eden NFT'leri oluşturmasına ve değiştirmesine olanak tanır. Buna ek olarak Ethereum blok zincirinin üstünde ERC-20 stradardı ile kripto para yapılabilir.

Şu anda ağ Ethereum 2.0 adı verilen bir dizi yükseltme ile iş kanıtı (PoW) madencilik sisteminden hisse kanıtı (PoS) madencilik sistemine geçiş süreci içerisindedir.

Sources


Article information

Author: John Lutz

Last Updated: 1704294004

Views: 900

Rating: 4.5 / 5 (69 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: John Lutz

Birthday: 1987-02-25

Address: Unit 0606 Box 0632, DPO AA 37947

Phone: +3669679877331975

Job: Graphic Designer

Hobby: Telescope Building, Chocolate Making, Dancing, Cooking, Beekeeping, Sailing, Painting

Introduction: My name is John Lutz, I am a talented, resolved, variegated, dedicated, frank, steadfast, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.